Pooldammsugare/poolrobot: 4 modeller i test

Redaktör Daniel Agerhult

Är du trött på att tvätta poolen? Avlasta poolens rengöringssystem och håll poolen fräsch automatiskt med hjälp av en pooldammsugare. För att en poolrobot ska bli bäst i test måste den vara enkel att handha och rengöra effektivt.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Poolrobot

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi testar alla poolrobotar och pooldammsugare själva och använder dem såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Det innebär att vi under minst en säsong har använt poolroboten flitigt i en riktig pool av den storlek och typ som roboten är avsedd för.

Några av de viktigaste faktorerna vi tar hänsyn till är följande:

Prestanda: Hur tidseffektivt rengör pooldammsugaren poolen? Hur rent blir det?
Användarvänlighet: Hur autonomt klarar pooldammsugaren av att rengöra poolen? Hur enkel är den att underhålla?
Byggkvalitet: Håller poolroboten vad den lovar även över tid? Vilka material är den gjord av och hur upplevs kvaliteten på dessa?

Men det finns även andra parametrar som är viktiga, såsom slanglängd (räckvidd), garanti och funktioner. Vi bedömer pooldammsugaren utifrån hur den presterar på alla dessa punkter och väger resultatet mot produktens pris. Slutbetyget speglar hur prisvärd poolroboten är.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste poolrobotar och utökar ständigt utbudet i testet. 


Fler tester för uteplatsen

Högtryckstvätt

Gasolgrill

Kolgrill

Studsmatta

Fler tester av robotar för hemmet

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor

Robotdammsugare

0 5 4.5 1

1. Swim & Fun Scooby BÄST I TEST POOLROBOT

Användarvänlig och prisvärd poolrobot

Vad: Poolrobot Kabellängd: 13 m Vikt: ca 7 kg Filtertäthet: 590/50* µm (med extra iläggsfilter) Rengörningsprogram: 1 Rengöringscykel: 2 h App-stöd: Nej Garanti: 2 år Volt: 230 Max Poolstorlek: 50 m2 Max pooldjup: 2,5 m Intelligent navigation: Ja Fjärrkontroll: Nej Automatisk avstängning: Ja Trappor: Nej Väggar: Ja Vattenlinje: Ja

Swim & Fun Scooby är en okomplicerad och effektiv poolrobot för dig som vill att det mesta ska flyta på av sig själv utan massa extra inställningar. Roboten klarar av att både städa golv, vattenlinje och väggar i pooler upp till 50 kvm. Den är dock inte konstruerad för städning av trappor.

Scooby rör sig relativt långsamt vilket är en fördel då det minskar risken för att det ska virvla upp små partiklar från poolbotten av sin egen rörelse. Smutsen ligger istället kvar och Scooby får möjlighet att suga in den i filtret. Efter en vardagsstädning känns poolbotten len under fötterna. Om poolen stått en längre tid och är riktigt smutsig kan du behöva köra två cykler efter varandra för att uppnå samma fina resultat.

Scoobys ytterhölje ger en känsla av att tåla det mesta. Faktum är att hela roboten utstrålar kvalitet, vi hör varken skrammel eller knarr vid lyft och beröring. Vikten är förhållandevis låg vilket gör det enkelt att både sänka ner och ta upp roboten ur poolen.

Okomplicerad att sätta i arbete

Scooby kopplas enkelt in i ett vanligt eluttag (230 V) och en blå lampa indikerar att strömmen nått fram till transformatorn och flottören. Det är en väldigt smidig funktion för att se att allt sitter rätt. Det finns bara ett enda städprogram vilket gör att det endast finns en startknapp utöver strömbrytaren att hålla ordning på. När städroboten är i bruk tänds en grön lampa på flötet som lyser under arbete. Efter att programmet på två timmar är klart slutar den städa automatiskt.

Scoobys sladd är utrustad med ett flöte som har en speciell rotationskoppling vilken förhindrar att sladden trasslar sig. Detta är en smidig detalj som säkerställer att sladdens längd alltid är tillgänglig och att roboten därmed alltid når hela poolens längd.

Enkel att tömma och rengöra

Filterkorgen är placerad på robotens ovansida och vi upplever att den är både enkel att tömma och rengöra med vattenslang. Det är lätt att se när det är dags att tömma korgen då filterluckan är tillverkad av transparent plast.

Alla Scoobys elkopplingar är gängade och det tar därför längre tid att flytta roboten från ett eluttag till ett annat. Det är såklart bra att det håller fukt borta men är det verkligen nödvändigt att ha den funktionen i båda ändarna?

Swim Fun Scooby

Slutsats

Om du har en pool på maximalt 50 kvm och prioriterar snabb installation och enkelt handhavande före extrautrustning och olika städprogram så är Swim & Fun Scooby är en perfekt städrobot. Den har dessutom ett mycket attraktivt pris.

Swim Fun Scooby 2

Installationen, rengöring, pris
Enbart gängade kopplingar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 3.5 1

2. Swim & Fun Frisbee FX2

Den plånboksvänliga roboten

Vad: Poolrobot Batterikapacitet: 2500mAh Laddningstid: 6-8h Vikt: ca 3 kg Filterkapacitet: 42 liter/timme Filtertäthet: 180 µm Rengörningsprogram: 1 Rengöringscykel: 40-60 min App-stöd: Nej Garanti: 2 år Poolstorlek: 25 m2 Max pooldjup: 2 m Intelligent navigation: Nej Fjärrkontroll: Nej Automatisk avstängning: Nej Trappor: Nej Väggar: Nej Vattenlinje: Nej

Frisbee FX2 är en liten och prisvärd robot för den lilla poolen. Frisbee går på hjul och städar tills batteriets kraft är slut eller tills man tar upp den ur vattnet. Roboten går inte på väggarna utan gör sitt arbete på poolbotten.

Poolroboten är av enkel konstruktion och känns lite skramlig när man lyfter den. Plasten känns tunn och spännena som håller ihop över och underdelen gnisslar knäpper fast dem. Med tanke på konstruktionen samt priset kan man fundera över robotens hållbarhet över flera poolsäsonger.

Mycket enkel - så länge inget strular

För att få Frisbee att arbeta rakt fram krävs beroende på pool, vissa hjulinställningar. Anvisningarna i manualen var ganska otydliga och när man väl hade förstått hur man skulle göra teoretisk var det väldigt pilligt att göra inställningarna i praktiken. När det väl var på plats arbetade dock Frisbee som förväntat. Om din robot går rakt från början är det bara att trycka på start och luta sig tillbaka.
Med i förpackningen finns en krok som du kan koppla till din befintliga teleskopstång om Frisbees batteri skulle ta slut i mitten av poolen. Med hjälp av den kan man enkelt få tag i flötet och dra roboten till kanten.

Oväntat effektiv

Frisbee arbetar i diagonala linjer över poolen i ca 45 minuter. Den städar fram till poolväggen för att sedan byta riktning. Trots att den städar planlöst så upplevs poolen ren efter en cykel. Frisbee arbetar som nyladdad i ett något högt tempo, men allt eftersom batteriets kraft minskar, minskar även hastigheten. I början av cykeln kan man uppleva att bottenskräpet virvlar upp en del av farten, men det blir bättre efter några minuter.

BiT Swim & Fun Frisbee FX2 sittdel

Trots att frisbee är en liten och förhållandevis billig robot ska man inte luras av dess utsida. Frisbee gör sitt arbete förvånansvärt bra på botten och tar upp allt från löv till sand, även om den på grund av sin runda form antagligen gör sitt jobb bättre i pooler utan hörn.

Snabb och smidig rengöring

Att rengöra Frisbee är enkelt. Robotens över- och underdel knäpps isär med spännen och skräpet ligger samlat i den undre delen. Filtret och underdelen spolas lätt av med vattenslangen.
Roboten bör förvaras inomhus (ej under 10 grader) under vintern och man rekommenderas att ladda upp den helt någon eller ett par gånger under vintern, detta för att värna om batteriets hälsa. Tidigt i säsongen eller innan eventuell poolvärme kopplas in och vattnet är kallt, förkortas batteritiden avsevärt. Frisbee arbetar absolut bäst i 20 grader eller varmare.

För dig som har en mindre pool och vill ha hjälp med bottenstädning uppfyller Frisbee FX2 förväntningarna väl med tanke på pris och storlek. Den är enkel, arbetar snabbt och lämnar utrymme kvar i plånboken för resten av semestern.

Effektiv, plånboksvänlig
Svåra hjulinställningar, batteritid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

3. Väggående poolrobot Raptor

Hittar enkelt fram i poolen

Vad: Poolrobot Kabellängd: 18 m Filterkapacitet: 20 000 liter/timme Filtertäthet: 180 µm Rengörningsprogram: Väggar/Golv/Allt Tidsinställningar: 1 h/2 h/3 h Max pooldjup: 2 m App-stöd: Ja (Bluetooth) Garanti: 1 år Övrigt: IPX5

Raptor är en poolrobot som säljs under lite olika varumärken men det är en och samma robot i grund och botten. Den klarar att rengöra både väggar och golv i poolen.

Det är enkelt att komma igång med Raptor. I princip är det bara att skruva fast sladden i kontrollenheten och släppa i roboten i poolen. Därefter väljer du tid och vad som ska rengöras (bara väggar, bara golv eller hela poolen) samt hur länge (tre olika tidsinställningar). Raptor påbörjar därefter städningen.

Den arbetar sig tidseffektivt över ytan och får upp all synlig smuts utan att riva upp särskilt mycket skräp i omgivningen runtomkring. Detta är en stor fördel, eftersom robotar som drivs framåt med hjälp av vattenstråle lätt skickar runt smutsen istället. Denna rullar istället framåt och bakåt med hjälp av motordrivna hjul med gummerad yta, vilket fungerar förträffligt.

Raptor har inga problem att ta sig fram över komplicerade ytor. Den klarar exempelvis romersk trappa och vägg som har vinkel på sig.

Lättanvänd men byggkvaliteten lämnar frågetecken

Tyvärr upptäcker vi rost på skruvarna i roboten redan efter några månader. Konstruktionen har också andra nackdelar. Dels är den ganska bulkig och onödigt stor sett till de plastdetaljer man hängt på runtom, likaså är kontrollenheten onödigt stor.

Raptor hj3012 13

En annan nackdel med konstruktionen är att det är trögt att tömma filtren. Filtren måste först plockas ur och därefter öppnas genom att du skjuter två ganska platta, rektangulära plastfästen åt sidorna. Dessa sitter väldigt hårt och med tiden blir de allt svårare att öppna, de kärvar sig. Vidare är de så tunna att du har svårt att få ett bra grepp om dem.

Överlag är detta en kompetent, om än lite otymplig, poolrobot som inte har några problem alls att hålla rent poolen. Dock är den något dyr sett till byggkvaliteten, och detta drar ner betyget. Den har skött sig problemfritt hela säsongen och startar även nästa säsong, så kvaliteten verkar främst vara en nackdel för materialvalen över tid. Hittar du Raptor en bit billigare än konkurrenter med samma funktioner är den därmed ändå ett okej köp, speciellt om du lägger lite tid på att torka den torr mellan varven.

Tidseffektiv rengöring, river inte upp särskilt mycket smuts, klarar både trappor, väggar & inbuktningar i pool
Borde haft wifi istället för bluetooth, tröga fästen på filtren, ganska otymplig konstruktion
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 2.5 1

4. Pooli Mia

Gott om rengöringskraft men river upp smuts

Vad: Poolrobot Kabellängd: 7 m Filterkapacitet: 18 000 l/h Filtertäthet: 180 µm Rengörningsprogram: Golv Tidsinställningar: 1 h/1,5 h/2 h Max pooldjup: 2 m App-stöd: Nej Garanti: 1 år Övrigt: IPX5

Pooli Mia är en liten och kompakt poolrobot för mindre pooler (upp till 28 kvm), som säljs under lite olika namn, men i praktiken är det samma robot. Den är fräckt designad och enkel att använda. Du ställer in tid på kontrollenheten som roboten sitter ihop med, och därefter rengör den så länge som du valt.

Mia är en ganska billig poolrobot och det märks på hur den är konstruerad. Den tar sig fram genom att blåsa ut vatten i kortändarna. Först blåser den ut åt ena hållet och färdas då i motsatt riktning, därefter vänder den genom att skifta utblås. Detta gör att den river upp smuts runtomkring sig när den far fram. Lösningen känns inte helt genomtänkt sett till att roboten samtidigt enbart rengör botten av poolen. Den blir då tidsineffektiv eftersom den måste gå över samma ytor flera gånger i takt med att smutset kommer ner på botten igen.

Däremot har den bra sugkraft. Den får upp mycket smuts i ett svep, av det som ligger kvar, och har inga problem att även få med sig löv, insekter och annat som ligger på botten.

Billig poolrobot för mindre pool

När det kommer till att tömma den finns det både för- och nackdelar. Du öppnar och plockar bort överdelen av roboten, därefter lyfter du ur filtret och rengör det samt så måste du tömma hela underdelen eftersom det är där skräpet samlas - ihop med kvarvarande vatten. Det är lite meckigt jämfört med andra lösningar där man bara lyfter ur filtret och tömmer det. Däremot är det enkelt att knäppa loss och flytta överdelen, den sitter med två plastfästen.

Poolrobot 2

Efter en säsong har filtret missfärgats. Det är brunt efter rost från skruvar, som alltså har rostat i konstruktionen. Med sin ettåriga garanti ger inte detta mycket hopp inför framtiden.

Mia passar dig som är ute efter en billig poolrobot för att dammsuga botten, och som är noggrann med att torka robotens alla delar torra mellan användning. Du som inte har bråttom att få rent poolen.

Bra prestanda, lätt att komma igång
Rostar inuti & missfärgar filtret, river runt i smutsen, inte så tidseffektiv
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi testar alla poolrobotar och pooldammsugare själva och använder dem såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Det innebär att vi under minst en säsong har använt poolroboten flitigt i en riktig pool av den storlek och typ som roboten är avsedd för.

Några av de viktigaste faktorerna vi tar hänsyn till är följande:

Prestanda: Hur tidseffektivt rengör pooldammsugaren poolen? Hur rent blir det?
Användarvänlighet: Hur autonomt klarar pooldammsugaren av att rengöra poolen? Hur enkel är den att underhålla?
Byggkvalitet: Håller poolroboten vad den lovar även över tid? Vilka material är den gjord av och hur upplevs kvaliteten på dessa?

Men det finns även andra parametrar som är viktiga, såsom slanglängd (räckvidd), garanti och funktioner. Vi bedömer pooldammsugaren utifrån hur den presterar på alla dessa punkter och väger resultatet mot produktens pris. Slutbetyget speglar hur prisvärd poolroboten är.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste poolrobotar och utökar ständigt utbudet i testet. 


Fler tester för uteplatsen

Högtryckstvätt

Gasolgrill

Kolgrill

Studsmatta

Fler tester av robotar för hemmet

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor

Robotdammsugare

Fyra saker att tänka på innan du köper poolrobot

Har du en pool hemma? En viktig del i att vara poolägare är förstås att sköta om underhållet. Du vill att poolen håller länge, att kostnaderna för rening hålls nere och att slitaget på reningen stannar inom en rimlig nivå.

Många står med håv och fiskar upp större skräp och kör sedan ett filtersystem för all småsmuts i kombination med kem såsom klor. Vidare har man pooltak som håller undan löv och annat när poolen inte används. Men en hel del skräp hinner ändå sjunka till botten. Genom att dammsuga poolen blir du av med den värsta smutsen.

Poolroboten är ett smidigt alternativ till pooldammsugaren. Dels är den självgående - du stoppar i poolroboten i ena änden av poolen och låter den sedan jobba fritt på önskat program. Dels kommer den åt överallt, vilket inte alla dammsugare gör i större pooler.

Det gäller dock att du köper en poolrobot som klarar av att rengöra just din pool. För att göra ett bra köp finns det ett par parametrar du bör ta hänsyn till.

1. Funktionalitet

En poolrobot kan ha lite olika egenskaper. De billigare modellerna dammsuger vanligen bara botten av poolen, går du upp lite i pris så klarar de även väggar - ibland även trappor. Om roboten kan dammsuga väggar framgår detta normalt sett av dess beskrivning.

De allra flesta poolrobotar fungerar som så att de har ett insug undertill och sedan ett utblås baktill. De rör sig framåt genom att suga in vatten, filtrera det och sedan blåsa ut det. Vissa har även ett utblås upptill som pressar ner dem mot botten, men det får ibland som följd att de rör om i vattnet och rör upp mer smuts än vad de de facto städar bort.

En klar majoritet av poolrobotarna på marknaden drivs via elnätet, men det finns ett par batteridrivna modeller. Köper du en batteridriven modell måste du komma ihåg att ladda den mellan användningarna, å andra sidan slipper du befinna dig i närheten av ett vägguttag när du kör den. De poolrobotar som kopplas in via kabel har dock vanligen väldigt långa sådana så det brukar sällan vara ett problem.

Vidare skiljer sig olika poolrobotar åt när det kommer till uppkopplingsmöjligheter. Vissa skyltar med app-stöd, vanligen via blåtandsuppkoppling. Eftersom Bluetooth innebär att du måste befinna dig inom tio meter från poolroboten (ofta till och med kortare när de körs under vatten) kan du lika gärna använda styrenheten som följer med poolroboten. Vi finner således att uppkoppling med app än så länge inte gör någon direkt skillnad för användaren. Kanske i framtiden när det kommer fler program och inställningsmöjligheter till robotarna.

2. Storleken på poolen

Poolroboten måste vara anpassad för din pools storlek. Är poolen större än robotens rekommenderade maximala storlek kommer den inte att hinna städa hela ytan på sitt längsta program.

Programmen avgör hur länge poolroboten är i och städar. Hur långt den hinner beror även på vilken hastighet den kör i. Du vill inte att poolroboten kör för fort eftersom den även ska hinna med att filtrera vattnet ordentligt, samt hålla ett tempo där den inte river upp smutsen istället för att suga in den.

Tillverkarna anger vanligen vilken maximal poolstorlek poolroboten är ämnad för, det är en god idé att utgå från detta när man väljer modell.

3. Poolens form

Det vanliga är att man köper en poolrobot till en rektangulär eller fyrkantig pool. Då fungerar de allra flesta poolrobotar bra. Men har du däremot en pool i oktagonform, eller liknande, är det inte säkert att poolroboten hittar ut till alla ytor.

Poolrobotar har sällan någon större intelligens att tala om. De rör sig i parallella linjer och om då en yta är vinklad är det lätt att roboten hamnar ur kurs.

Något som många poolrobotar har svårt för är ojämnheter. Men det finns exempelvis trappklättrande poolrobotar, likväl som det finns väggstädande poolrobotar. Det är surt att investera i en sådan och sedan inse att poolens form gör att den ändå inte kommer åt alla ytor. Du får ta hänsyn till din pools form och välja en robot som uppges klara den formen.

Romersk trappa eller stege?
Har din pool en hörntrappa eller en romersk trappa är det långt ifrån alla poolrobotar som kan klättra i dessa. De kommer förstås ändå att kunna städa botten av poolen, men däremot ha svårt att ta sig tillbaka till startpunkten, samt förstås missa att städa trappstegen.

Har din pool en sedvanlig stege kommer poolroboten möjligen att bete sig lite lustigt runt denna, och exempelvis försöka att klättra på den, men den lär i alla fall inte köra fast.

Inbuktning vägg
Många poolkonstruktioner har långsidor med vinkel - de buktar lite utåt. Vanligen sitter denna utbuktning någon decimeter under vattenytan, och många poolrobotar uppfattar vinkeln som poolkanten och vänder således där. Det gör ingen jätteskillnad för städresultatet om du inte har mycket smuts som flyter på ytan, men har du en utbuktning långt ner kommer din fina väggstädande poolrobot i praktiken ha ganska få väggytor som den faktiskt klarar av att städa.

4. Underhåll

Poolrobotens filter sätter igen fort, speciellt om du slarvar med pooltaket. Det är då skönt att ha en poolrobot vars filter är enkla att plocka ur, rengöra och sätta in igen.

Vissa poolrobotar har filter som tenderar att tömma sig i vattnet när du lyfter upp dem ur poolen. Se upp. Välj en poolrobot med en genomtänkt filterlösning så du slipper köra om hela städningen.


Mer läsning om poolrobotar

Vill du slippa städa poolen med håv i sommar och dessutom minska trycket på rengöringssystemet är en poolrobot eller en pooldammsugare ett bra inköp. Poolroboten har fördelen att du slipper göra jobbet själv, du lägger bara i den och trycker på start. Sedan kan du gå och dricka kaffe och äta en smörgås medan den arbetar. Pooldammsugaren måste du gå runt med själv, å andra sidan kan du då punktrengöra lite snabbt. 

Driftsätt och byggkvalitet

Nästan alla poolrobotar fungerar på samma vis. Antingen driver de framåt med hjälp av vattenstråle eller med hjälp av motoriserade hjul, de styrs via en kontrollenhet som ser ungefär likadan ut hos alla modeller (även om de dyrare ibland har en mer kompakt variant som är platsbesparande) och inuti roboten sitter det ett eller flera filter som du tömmer med jämna mellanrum och spolar rent.

Det är däremot några väsentliga skillnader på robotarna på marknaden. En punkt där vi ser att det skiljer stort är byggkvalitet. Vissa modeller kommer med skruvar inuti som rostar redan efter en säsong. Dessa missfärgar också delar inuti roboten. Andra robotar har rostfria skruv. Även garantin skiljer sig åt, det är ofta bara ett år på de av sämre byggkvalitet.

Effektivitet och rengöringsförmåga

En annan punkt där de skiljer sig åt är hur mycket smuts de river upp. De olika typerna av drivning och placering av utblås gör att det tar längre tid för vissa modeller att rengöra samma yta, trots att de rör sig med ganska hög hastighet. Smutsen rivs upp, virvlar runt, och poolroboten får gå över samma yta flera gånger innan det är helt rent.

Alla har dock gemensamt att de förenklar livet för den som bara vill njuta av sin pool. Släng in lite poolautomatik såsom en mätstation som håller koll på klorhalt och andra värden samt automatisering av tillskott av olika spa-kemi så behöver du snart inte göra annat än att bada.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Pooli Climber

Städar snabbt och effektivt

Vad: Poolrobot Kabellängd: 15 m Filterkapacitet: 16 000 liter/timme Filtertäthet: 180 µm Rengörningsprogram: 1 (Allt i ett svep) Tidsinställningar: 1 h/1,5 h/2 h Max pooldjup: 2,5 m App-stöd: Nej Garanti: 2 år Övrigt: IPX7
Pooli Climber

Pooli Climber är en ganska kompakt poolrobot sett till att den klarar pooler upp till 120 kvadratmeter. Den rullar fram på hjul täckta med stora gummiflärpar och får, tack vare dessa, utmärkt fäste på poolväggen.

På ovansidan sitter ett utblås där den ibland skickar ut en vattenstråle så att det bubblar på ytan. Initiala tanken var att denna skulle kunna riva upp smuts i poolen så att rengöringen tar längre tid, men vi upplever inte att detta är ett problem alls. Överlag är Climber tidseffektiv i sin rengöringsprocess och sköter enkelt underhållsstädningen av en större pool på det korta programmet.

Poolroboten är dock något funktionsfattig, den har i princip bara tre tidsinställningar och inga andra finesser. Å andra sidan behövs inte så mycket mer för en grundläggande poolrobot. För dig som inte vill betala extra för inställningsmöjligheter såsom att exempelvis kunna välja enbart bottenrengöring eller styrning via blåtandsapp så är Climber ett bra alternativ.

Kontrollenheten är lätt att förstå sig på, du väljer tid med ena knappen och trycker sedan på startknappen. Fler knappar än så finns inte.

rteHKCtQ2

Smidigt underhåll

Pooli Climber är utrustad med dubbla filter som är enkla att tömma. Genom att dra två reglage på ovansidan mot mitten så låser du upp locket som täcker filtret, därefter lyfter du ut och sköljer ur dem. Slutligen klickas de i igen och du stänger luckan.

För att vara en poolrobot som kan städa både väggar och botten har Pooli Climber en väldigt inbjudande prislapp. Den passar dig som söker en prisvärd robot som klarar att städa både väggar och golv, och som inte vill betala extra för lullull. Den rengör bra och är enkel att underhålla.

Tidseffektiv rengöring, mycket lättanvänd, behändig storlek & vikt
Ganska få rengöringsprogram
0 5 4.5 1

Climber Pro

Tidseffektiv och klarar alla ytor

Vad: Poolrobot Kabellängd: 15 m Filterkapacitet: 16 000 liter/timme Filtertäthet: 180 µm Rengörningsprogram: Väggar/Golv/Allt Tidsinställningar: 1 h/2 h/3 h Max pooldjup: 2 m App-stöd: Ja (Bluetooth) Garanti: 2 år Övrigt: IPX8
Pooli Climber Pro

Climber Pro är en mycket kompetent och tidseffektiv städare av både poolens väggar och golv. Den klarar tyvärr inte trappor, men däremot andra ojämnheter såsom inbuktningar eller mindre vinklar i poolen. När det kommer till trappor klarar den bara första steget, därefter går den ner igen. Det har förmodligen att göra med att den inte ska gå över kanten på poolen.

Eftersom Climber Pro inte rör sig framåt genom att skjuta vatten bakom sig, utan istället rullar fram med hjälp av gummerade hjul, så river den inte upp särskilt mycket smuts i vattnet när den rör sig. Den rör sig också ganska fort över ytan. Detta gör att den städar väldigt tidseffektivt.

Poolroboten är mycket enkel att förstå sig på. Kontrollenheten består av tre knappar, en för att ställa tid, en för att ställa om den ska städa väggar, golv eller allt samt en som stänger av eller startar roboten.

Det finns också stöd för app, men denna fungerar tyvärr bara över blåtand. Eftersom roboten ändå sitter ihop med sin kontrollenhet via strömkabeln så är det nästan enklare att då bara styra Climber Pro via den. Hade det däremot varit en app som går över wifi och du kunde fått notiser när poolroboten städat klart hade det känts som en mer värdefull funktion.

Dubbla filter

Att tömma robotens filter består av en mycket smidig manöver. Climber Pro har två filter, ett på vardera sida. Du trycker på en knapp för att öppna en lucka, därefter är det bara att lyfta ur filtret och skölja rent det.

Climber Pro ligger i det övre prisspannet när det kommer till poolrobotar, men sett till att den även klarar av att städa väggar i poolen så ligger den prismässigt i linje med andra likvärdiga robotar. De som är lite billigare klarar vanligen bara av golv. Bland de robotar som klarar både vägg och golv så ligger den väldigt bra till prismässigt sett till hur den presterar.

Climber Pro sticker ut på så vis att den är tystgående, snabb och lätt att hantera. Den passar dig som har en ganska stor pool med komplexa vinklar, och som även vill ha väggarna rengjorda.

Tidseffektiv rengöring, river inte upp särskilt mycket smuts, lätt att göra rent filtren, klarar alla ytor & vinklar i poolen med bravur, kompakt storlek på robot & kontrollenhet
Borde haft wifi istället för bluetooth
0 5 1 1

Pooli Autoclean

Pooldammsugare med bra batteritid

Vad: Pooldammsugare Kabellängd: Trådlös (batteri) Filterkapacitet: 39 l/min Rengörningsprogram: 1 Max pooldjup: 2 m App-stöd: Nej Övrigt: IPX8, 3 h uppladdningstid, 1 h körtid
Pooli Autoclean

Pooli Autoclean är en pooldammsugare som du kör för hand. Den är IPX8-klassad och därmed vattentät. Att den är vattentålig är förstås ett krav när det är en elektrisk produkt som ska användas i vatten, men IPX8 är högt även sett till detta.

Autoclean ska klara av att suga upp sådant som grus, sand och löv från botten av poolen. När vi testar den under relativt enkla förhållanden, i princip bara mjukt bös från träd i närheten, suger den in en del av det men långt ifrån allt. Efter att ha kört runt den i poolen i cirka tio minuter driver det mesta av böset runt högre upp i vattnet istället.

Det mesta är kvar i poolen

När vi öppnar dammsugaren för att tömma den ser vi att den fått upp ungefär 2-3 matskedar smuts. Det mesta är med andra ord kvar i poolen.

Detsamma gäller när vi testar att dammsuga sand från botten. Pooldammsugaren får upp en del, men river mest upp sanden. Inte ens när vi medvetet sänker ner den över en smutsig yta, så att den verkligen ska träffa rätt, får den upp särskilt mycket.

Byggkvaliteten lämnar också en del att önska. Knapparna för att öppna och tömma dammsugare på smuts är av tunn plast och lossnar lätt från sina fästen med följd att de tar skada. Däremot är det bra att handtaget är en teleskopsvariant så att du kan anpassa det efter djupet i din pool.

Batteritiden är bra. Vi behöver inte ladda Autoclean mer än 1-2 gånger i månaden, batteriet håller ungefär 50 minuter om du kör den i ett svep.

Syftet med Pooli Autoclean är att du ska få bort smuts från botten i lite mindre pooler. Tyvärr räcker den inte riktigt till för att göra rent på en nivå som matchar dess pris.

Bra batteritid
Dålig prestanda, halvdan byggkvalitet